Ana & Bloz, ‘Alleen op de speelplaats’

Educatieve schatkist

Pesterijen, het stopt nooit. Zowel op school als later op het werk kan je er (on)rechtstreeks mee te maken hebben. Als je kind dan nog eens gepest wordt, voel je je helemaal machteloos, zeker wanneer de school het probleem niet wil zien of als het pesten buiten de schoolmuren gebeurt.

Machteloos: zo voelen de ouders van Emma zich. Ze wordt gepest door haar klasgenootje Clara, die de wet dicteert in de klas. Zo mag niemand naast Emma gaan zitten, krijgt ze op het laatste nippertje de klasgoudvis niet mee tijdens de schoolvakantie en mag Emma nergens meespelen. Bij de verbale, psychologische agressie houdt het niet op, want het weerloze meisje wordt soms ook fysiek belaagd door Clara en haar ‘volgers’. Eigenlijk willen de anderen Emma niet pesten, maar ze zijn bang dat Clara van hen het slachtoffer zal maken.

Toch proberen de ouders er het beste van te maken door nieuwe spullen te kopen voor Emma, lief te zijn voor haar enzovoort. Bovendien stappen ze ook naar de school, maar daar ontkent zowel de directeur als de juffrouw het probleem. De juf draait op termijn bij, de directeur houdt zijn kop in het zand.

De cover spreekt, in combinatie met de titel, boekdelen. Emma staat daar weerloos alleen op de voorgrond, terwijl de anderen gezellig spelen in de verte. Scenariste Ana en tekenaar Bloz proberen zo veel mogelijk emotie in het verhaal te stoppen en dat doen ze bijvoorbeeld al met een inleidend tekstje over hun eigen pestervaringen. Hun doel is het loodzware onderwerp op een luchtige, licht humoristische manier te brengen. Dat lukt hen deels, maar we kunnen ook niet verwachten dat je van een album rond pesten moet schaterlachen. Een bescheiden glimlachje kan er soms wel van af, wanneer Emma haar pestkop toch maar eens te slim af is.

Voor Ana is dit one shot haar stripdebuut, maar tekenaar Bloz heeft al wat ervaring met bijvoorbeeld 'Dino’s', een andere reeks die wordt uitgegeven door Ballon. Met een luchtige, voor de jeugd toegankelijke tekenstijl probeert hij ook het jongere publiek aan te spreken. Het extra dossiertje bij het album is vast en zeker een meerwaarde voor scholen, want hier kan je bijvoorbeeld de karakteristieken van pestgedrag vinden, net zoals wat je er allemaal tegen kunt doen. Tot slot staat er voor de ouders ook informatie in, zodat ook zij beter gewapend worden tegen pesterijen.

Met de Move tegen Pesten van Ketnet, confronterende jeugdfilms als 'Ben X' of 'Spijt' en het pestbeleid van scholen probeert de maatschappij de problematiek al aan te pakken. Met deze educatieve schatkist krijgen scholen er een nieuw medium bij om erover te praten. Wel moeten we de kanttekening maken dat het album voor middelbare scholieren waarschijnlijk niet extreem en confronterend genoeg is om te blijven hangen. Anderzijds moet je dan ook geen komische feelgoodstrip moeten verwachten, wel een ijskoude thriller. Bij dezen: merci, Ballon!

Details Strips
scenario: Ana
Tekenaar: Bloz
Uitgeverij: Ballon Media