Alexandre Astier & Steven Dupré, 'Kaamelott 8- Het hol van de basilisk'

Hi-la-risch

Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel zijn één van de bekendste middeleeuwse figuren en er bestaan wel tientallen films, tv-series en stripreeksen over. 'Kaamelott' is daar ook eentje van, maar onderscheidt zich van de rest. Hier lijkt het alsof de Ridders van de Ronde Tafel samenwerkten met Monty Python. Van 'Kaamelott' bestaat trouwens ook een tv-serie, waarop de strip gebaseerd is.

'Kaamelott' op de buis is grappig, maar of je zulke humor kunt doortrekken naar het stripverhaal? Het kan! In ‘Het hol van de basilisk’ gaat de troep op queeste in een grot waar een basilisk verscholen zit. Dat wezen kan mensen verstenen als je het in de ogen kijkt. En beginnen doet het ook al niet van een leien dakje. Arthurs bende belandt in een kooi en is verdwaald, dus moeten ze rekenen op de twee 'kwibussen' van de hoop. Als het iets moeilijker loopt, wordt er sowieso gekibbeld. Dat is hier niet anders, hoe adellijk en hoffelijk ze ook zijn.

Ze bekvechten niet alleen, maar ze hebben ook lol samen. Zo kijken ze gezamenlijk naar hun schaduwen om er figuurtjes in te zoeken en werken ze samen om monsters aan te pakken. Het groepje mag van Arthur ook niet kijken, wat dan op zijn beurt weer hilarische situaties oplevert. Zulke dingen zorgen toch voor een erg luchtige toets en we vinden het tegelijk geweldig gevonden door scenarist Alexandre Astier. Aan de uitgang van de grot toont Dupré ons wat voor een schitterend tekenaar hij is. In de grot trouwens ook, maar die plaat uit de grot brengt de boodschap wel heel duidelijk over: "Eindelijk uit die stomme grot!"

'Kaamelott' is hilarisch, knap getekend en ergens hebben we spijt dat de andere delen niet in onze kast staan. Het eerste dat we zometeen doen is zelf een queeste starten naar de andere zeven delen. Wat een komedie! 

Details Strips
scenario: Alexandre Astier
tekeningen: Steven Dupré
inkleuring: Picksel
uitgeverij: Casterman