Alessandro Baricco, 'Mr Gwyn'

Literaire spiegel

Jasper Gwyn is een succesvol auteur. Op een gegeven moment besluit hij om een punt te zetten achter zijn literaire carrière. Na een tijdje stelt hij vast dat hij de handeling, het pure métier van het schrijven zwaar begint te missen. Meer nog, hij wordt geconfronteerd met het besef dat schrijven voor hem een essentieel deel van zijn bestaan blijkt te zijn. Hij wil echter niet terugkomen op zijn besluit om nog meer boeken onder zijn naam uit te geven.

Bij het aanschouwen van een schilderij krijgt Mr Gwyn een ingeving. Hij wil mensen portretteren. Niet met het penseel maar wel met zijn pen. Om dat te bewerkstelligen plaatst hij zijn modellen in een zelfgecreëerde omgeving en observeert hij ze in al hun puurheid. De resultaten van zijn werk krijgen enkel zijn opdrachtgevers, die tevens zijn onderwerpen zijn, te lezen.

Als auteur is Alessandro even productief als veelzijdig te noemen. Zijn werk werd bekroond met verschillende internationale prijzen. ‘Oceaan van een zee’ won de Premio Viareggio, ‘Land van glas’ werd bekroond met de Prix médicis étranger en ‘Zijde’ sleepte in 1998 de Booksellers international book of the year in de wacht (later volgende ook nog een verfilming). Het sterkst wist hij ons tot hiertoe te verbazen met het in 2010 verschenen ‘De barbaren’, waarin de auteur een verhelderend licht werpt over zogenaamd hogere en lagere beschavingsvormen en de bijwijlen verwoestende invloed die de tijd op cultuur en zijn iconen durft uit te oefenen.

De uit Turijn afkomstige Baricco slaagt er in om met zijn laatste roman een ogenschijnlijk onrealistische verhaallijn in een geloofwaardige roman te gieten. ‘Mr Gwyn’ leest als een trein en daar is de stilistische hand van de meester voor een groot deel verantwoordelijk voor. Door het gebruik van rake zinnen en korte hoofdstukken raakt de roman nooit zijn krachtige tempo kwijt. Het feit dat Baricco een opleiding in de filosofie achter de rug heeft moet enorm meegespeeld hebben bij de totstandkoming van dit pareltje.

Gedurende de volledige leeservaring weet Baricco zowel zijn hoofd- als nevenpersonages een spiegel voor te houden. Sterker nog, zelfs als lezer ontsnap je niet aan de neiging om aan zelfreflectie te doen. Diep vanbinnen durven wij te vermoeden dat ook de auteur zichzelf tijdens het ontstaansproces van dit werk vaak in vraag moet gesteld  hebben. De cirkel die Mr Gwyn, en samen met hem Mr Baricco, beschrijft is bijgevolg spreekwoordelijk méér dan rond te noemen. Fictie die de grenzen van de perceptie aftast, het levert een meer dan gemiddeld literair meesterwerkje op.

Details Fictie
Auteur: Alessandro Baricco
Uitgeverij: De Bezig Bij
Jaar:
2012
Aantal pagina's:
192