Alec Severin, ‘Robbedoes: keer op keer’

Grafisch pareltje

'Alles begint met een soepele wervelkolom!... En bouw vervolgens hier het personage rond.' Aan het woord is André Franquin, de grootmeester van de Belgische strip. Dat de geestelijke vader van Guust Flater en de Marsupilami een onuitwisbare indruk nagelaten heeft, is een understatement: zowat elke striptekenaar met enkele decennia op de teller haalt Franquin aan als voorbeeld. Zo ook Alec Severin, die van uitgeverij Dupuis Robbedoes onder handen mocht nemen. Alec wie?


We hadden ook nog nooit van de man gehoord, maar dat ligt grotendeels aan hemzelf. De Brusselaar is meestal als getuige van Jehovah op pad, en strips maken beschouwt hij als een leuke nevenactiviteit. Zijn werk is ook nog eens moeilijk te vinden: oplages van vier exemplaren zijn niet uitzonderlijk, en het leeuwendeel van zijn oeuvre blijft voorlopig onvertaald. Toch mag het niet verbazen dat net Severin zich waagt aan een nieuwe Robbedoes-hommage.


Zijn zwierige zwart-wittekeningen doen denken aan de eerder vermelde Franquin, maar evengoed aan die andere oertekenaar van Robbedoes, Jijé. De vitaliteit spat van elke pagina, en iedere prent is een miniatuurwereld op zich. Het oblongformaat maakt het helemaal retro. En Severin voegt hier en daar nog een geniepig extraatje toe, zoals zijn ode aan François Peeters' ‘Schoonheid’. Een grafisch pareltje dus.


Het verhaal heeft niet veel om het lijf. Robbedoes en Kwabbernoot proberen duizend en een beroepen uit - pompbediende, brandweerman - en belanden daarbij in allerlei doldwaze avonturen. Opnieuw vintage Franquin, met evenveel humor maar met net iets minder vaart. Ook vreemd: wat die passage met die mug-buiten-proportie te maken heeft met een beroep is ons vooralsnog een raadsel. De eenpaginagag met Spip aan het eind leek ons dan weer gewoon overbodig.


Het is duidelijk dat deze ‘Robbedoes: keer op keer’ eerder een folieke is van een illustere, old school - ‘s mans webstek is every marketer’s nightmare - maar uiterst getalenteerde tekenaar. Mooi van Dupuis dat ze dit aandurven, maar natuurlijk een safe bet met zulke bekende protagonisten.

Details Strips
Scenario & Tekeningen: Alec Severin
Uitgeverij: Dupuis
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
48