Alain Dodier, ‘Jerome K. Jerome Bloks 25: Aïna’

Klassieke degelijkheid

Al meer dan dertig jaar snort de wat klunzige jonge privé-detective Jerome K. Jerome - zeg maar JKJ - Bloks op zijn Solex door de straten van Parijs om de mysteries van de gewone man op te lossen. Maffiatoestanden zijn aan hem niet besteed, geef Jerome maar de kruidenier om de hoek of de pastoor van de kerk even verderop. Bij het grote publiek brak de stripreeks van Alain Dodier nooit echt door, maar de liefhebbers kijken telkens reikhalzend uit naar een nieuw album. Ook na vijfentwintig strips slaagt Dodier er nog steeds in om degelijk, hoogstaand werk af te leveren.

Ditmaal komen we midden in een regenachtige achtervolging terecht. Een jong zwart meisje wordt achternagezeten door een kolos van een bodyguard. ‘Meneer’ en ‘mevrouw’ willen koste wat het kost dat hij Aïna te pakken krijgt. Maar zij slaagt er in om de kerk van vader Arthur binnen te vluchten, die haar asiel aanbiedt. Enkele uren later staan ‘meneer’ en de bodyguard voor de deur van de eerwaarde. Met bruut geweld nemen ze Aïna mee in een zware wagen - met een diplomatieke nummerplaat…

Detectiveverhalen staan of vallen met een stevige plot. Hoewel we hier en daar een stap misten, bouwt Dodier de spanning op een slimme manier op, waardoor het avontuur aangenaam om volgen is, ook al is de clue van dit album relatief voorspelbaar. Over het tekenwerk kunnen we hetzelfde zeggen: hier en daar wat stroef maar over het algemeen klassiek en dus degelijk.

“Een zaak waarin Jerome K. Jerome Bloks geconfronteerd wordt met moderne slavernij in het hart van de hoogste politieke echelons”, toetert de uitgeverij over ‘Aïna’. Zo zwaar op de hand is dit album allesbehalve. Het bewijst vooral dat Dodier al vijfentwintig albums lang dezelfde hoge kwaliteit kan aanbieden aan zijn fans en dat verdient erg veel respect in deze onzekere striptijden. 

Details Strips
Auteur: Dodier
Uitgeverij: Dupuis
Jaar:
2016
Aantal pagina's:
48