Aimée de Jongh, 'Snippers 8 - Episch verantwoord'

Herkenbaarheid troef

Aha! Neen, we spreken hier niet over de gelijknamige muziekgroep die de hitlijsten veroverde eind jaren 1980. Die spellen we trouwens als a-ha, om dan toch correct te zijn. We refereren hier naar de kreet die we uitslaken als onze frank valt. Of ja, onze euro dan toch. De uitdrukking gebruikten we af en toe tijdens onze lectuur van Aimée de Jonghs nieuwe Snippers. Als je nog nooit van deze serie gehoord hebt, leggen we kort uit wat ze inhoudt. Aimée en haar huisgenoot Stef maken allerlei komische dingen mee in strookjes. Soms werken ze dat zelf in de hand, op andere momenten kunnen ze er dan weer niets aan doen. De grappen zijn vrij uiteenlopend, meestal brandend actueel en herkenbaar. Het woord ‘kak’ gebruikt ze ook vaak, als er iets niet loopt hoe het zou moeten.   

Zoals we al zeiden, gaan de gags écht over alles. Zo wordt het vriendje ongerust wanneer ze een bericht vergeet te sturen om te zeggen dat ze thuis is, of hebben de personages iets te maken met Pokémon GO!, het spelletje dat dit jaar een Cutting Edge-award bemachtigde voor ‘beste game’. Door de militairen op straat voelt ze zich onveilig en ze kijkt alleen maar naar het voetbal om Cristiano Ronaldo’s blote bast te bewonderen. Daarnaast vinden we ook enkele woordgrappen terug, zoals een toast uitbrengen op iemands huwelijk. Aimées strookjes hebben van elk soort humor wel iets in huis, dus op dat vlak is Snippers een reeks die een zeer breed publiek kan aanspreken.

Aimée de Jongh is een groot Nederlands talent in de stripwereld. In het verleden illustreerde ze  al enkele kinderboeken en nu tekent ze voornamelijk haar eigen strips. Ook was ze als enige Nederlandstalige tekenaar én als enige vrouw coauteur van het Blauwbloezen-hommagealbum. Voor de versie in onze taal ontwierp ze zelfs de cover, als dàt niet veelbelovend is! We gaan nog veel horen van haar, en snel.

Details Strips
Scenario & Tekeningen: Aimée de Jongh
uitgeverij: Strip2000