Age Morris & Viktor Zilverberg, ‘Splinter’

GOED, maar kan beter

Geld, Roem, Aanzien en Macht, daar draait het om in een GRAM-maatschappij. Chris lijkt zijn streng te trekken tot op een avond zijn sprekende kat Doerak zijn papegaai Iris oppeuzelt, zijn vriendin Tess hem per videofoon toont hoe ze hem bedriegt en zo hun relatie beëindigt en zijn baas hem laat weten dat hij niet meer welkom is op zijn werk. Een mens zou voor minder verdwaasd door The Big City gaan rondslenteren.

Maar dan staat Chris plots tegenover een soort middeleeuws wangedrocht, waar hij een kruis overneemt van een oude priester. Die prevelt nog iets over: “Red het Christus Kruis… Is… Is jullie enige hoop…”, waarna de kerk instort. Thuisgekomen komt Chris er achter dat een splinter van de houten balk zijn sadistische kat omtovert tot een poeslieve euh… poes. Chris besluit zijn verantwoordelijkheid op te nemen en wil GRAM GOED maken. Maar natuurlijk heeft niet iedereen daar oren naar…

Scenarist Age Morris en tekenaar Viktor Zilverberg maakten hiervoor cartoonboekjes over onder meer relaties, goeroes en blondines. Hun eerste ingekleurd stripverhaal ‘Splinter’ werd voorgepubliceerd in het digitale tijdschrift Stroke (zij weer!). Dat de avonturen van Chris nu ook in albumvorm te lezen zijn, hebben we te danken aan een succesvol crowdfundingproject. Allicht vandaar ook dat de twee makers hun lezers zo in de watten leggen: de making-of van de strip was te volgen via Facebook en achteraan het boek worden enkele van de al dan niet subtiele dubbele bodems nader toegelicht.

Het verhaal houdt namelijk onze maatschappij een confronterende spiegel voor op een originele manier, maar de uitwerking van het scenario had toch wat ingetogener gemogen. GRAM, GOED, OM, GVD, FFI, we vallen bijna over de afkortingen met bijbehorende ‘slimme’ verklaringen. Hoewel het tempo van het verhaal strak genoeg is om het te blijven volgen, leiden de knipogen wel erg veel af. Ook het einde kon ons niet helemaal bevredigen.

Vanwaar dan die driesterrenwaardering? Omdat het tekenwerk van ‘Splinter’ meer maakt dan zomaar een debutantenstrip. Viktor Zilverberg tekent in een strakke en consequente atoomstijl, helemaal naar het voorbeeld van Serge Clerc en Yves Chaland, en dat gaat hem duidelijk goed af. Sommige poses en details kloppen nog niet helemaal maar dat bedekken we graag met de mantel der liefde. Helaas worden veel van Zilverbergs strakke lijnen weggespeeld door de nogal schreeuwerige inkleuring.

En toch hadden de crowdfunders gelijk om deze twee heren hun kans te geven. De tekenstijl is knap uitgewerkt en het verhaal is slim verzonnen. ‘Splinter’ voelt aan als het begin van een reeks waarvan het niveau nog zal stijgen, eerder dan als het ultieme artistieke testament van de twee auteurs. 

Details Strips
Scenarist: Age Morris
Tekenaar: Viktor Zilverberg
Uitgeverij: Helemaal Hopeloos
Jaar:
2015
Aantal pagina's:
48