Adrian Tomine, 'Scènes uit een aanstaand huwelijk'

Bezint eer ge begint

Nu de winter achter de rug is, hoor je al eens vaker huwelijksklokken luiden. Jonge koppeltjes vinden nog altijd de weg naar het altaar, met de nodige préhuwelijksstress die ermee gepaard gaat. Adrian Tomine, vaste illustrator voor ‘The New Yorker’ maakte een schattige, charmante strip over de maanden die vooraf gingen aan zijn eigen trouwdag.

Pen en papier, meer had Tomine niet nodig om zijn eigen voorhuwelijkse avonturen in dit boekje samen te vatten. In een cleane, realistische stijl focust hij op zijn verloofde en zichzelf, want alles in deze strip draait uiteindelijk om dit koppel en alle dilemma’s die een nakend huwelijk met zich meebrengt.  Occasioneel is er wat plaats voor de grappige personages die ze consulteerden op zoek naar de beste manier om hun eigen huwelijk zo persoonlijk mogelijk te maken: van DJ Buttercream met mix-cd’s die niet om aan te horen zijn tot een groene neohippiekerel die huwelijken in het park regelt. Tomine voegt ook karikaturalere tafereeltjes in van activiteiten zoals joggen, wenkbrauwen plukken en danslessen, waar hij absoluut mee wil kappen eenmaal ze getrouwd zijn.

Resultaat is een herkenbaar, hilarisch verhaal van een verliefd koppel dat krampachtig probeert niet te veranderen in ‘die mensen’ die verzinken in bruiloftsnarcisme, maar niet om discussies omtrent gastenlijsten, de juiste stropdas en bloemisten heen kunnen.

Waar Adrian aanvankelijk nog een koele desinteresse, gekruist met ‘doe jij maar wat’-attitude, tracht hoog te houden, kan hij niet onverschillig blijven als het over uitnodigingen gaat, het enige deel waar hij als tekenaar verstand van heeft. Wat volgt is een reeks absurde avonturen vol ups en downs die leiden tot een epiloog van het koppel vlak na de bruiloft.

‘Scènes uit een aanstaand huwelijk’ is een grappig relaas over hoe een verloofd paar toch altijd onderschat hoeveel er bij een huwelijk komt te kijken. Een aanrader voor koppeltjes die in het huwelijksbootje willen stappen. Geen grote drama’s, maar een relativerende kijk op de huwelijksgekte van een koppel dat sterk genoeg blijkt om alle bizarre situaties de baas te kunnen. Nu nog hopen dat ze na al die gekte nog lang en gelukkig samen leven.

Details Strips
Auteur: Adrian Tomine
Uitgeverij: Oog & Blik / De Bezige Bij
Jaar:
2011
Aantal pagina's:
54