Achdé, 'Kid Lucky 4 - Volg de pijl'

Luchtig tussendoortje

Het is al december. Wat vliegt de tijd als je lol (of veel werk) hebt! De kerstbomen staan al in de huiskamer en de pakjes mogen eronder. Natuurlijk zijn bijlange niet alle cadeautjes gekocht en daarom brengt Ballon Media een hele resem strips uit voor jong en oud. Eentje daarvan is de nieuwste van Kid Lucky, de jongere deugnietenversie van stripheld Lucky Luke en die leest vlotter dan zijn schaduw.

Al meer dan 70 jaar kleurt Lucky Luke de stripwereld, maar in 1995 en 1997 kregen we voor het eerst te maken met een jongere versie, toen nog verschenen als ‘buiten reeks’-albums. In 2011 besloot Achdé hiervan een aparte reeks te maken en nu kunnen we alweer profiteren van het vierde album. In de even jaren verschijnt een compleet verhaal van de grote Lucky Luke, maar in de tussentijd moeten we het dus stellen met een gag-album van de deugniet die later één der grootste en meest vredelievende revolverhelden zou worden. Een luchtig tussendoortje tussen de belangrijke maaltijden door, zeg maar.

Beginnen doen we ditmaal met een kortverhaal over gemene moeders die toch ‘mama’ genoemd worden. Kid Lucky stelt zich de vraag waarom hij tante Martha geen mama noemt,  maar bedenkt zich later dat hij liever een lieve tante heeft dan een feeks van een moeder.

Wat er daarna volgt, zijn grappen in een Wild West-jasje over Kid Lucky’s komische jeugd vol stommiteiten. Zoals in ieder album al het geval was, blijft Achdé onderaan de gags weetjes zetten, die we op onze beurt graag doorvertellen op café. Kid Lucky zou zichzelf niet zijn als zijn vrienden hem geen gezelschap houden, waaronder Calamity Jane, zijn indianenvriend en zijn Mexicaanse kompaan. Samen drinken ze vieze brouwsels, roken ze vreemd spul en willen ze overal munt uit slaan. En de tekeningen? Die leunen, zoals altijd al het geval was, dicht aan tegen die van wijlen Morris. Achdé levert wat dat betreft uitstekend werk en zorgt er op die manier voor dat Morris’ erfenis nog een lange tijd in de juiste handen ligt.

Details Strips
Scenario & Tekeningen: Achdé
inkleuring: Mel
uitgeverij: Lucky Comics, Ballon Media