Abhishek Singh, 'Krishna: a journey within'

Een betoverend kunststukje

Het is bij Cutting Edge de praktijk om alleen recente uitgaves van een recensie te voorzien. Stiekem kwam deze graphic novel eind vorig jaar al uit, maar na het lezen ervan vonden wij dat een uitzondering op zijn plaats was. Vandaar deze ietwat late recensie. Wij gebruikten het woord lezen maar eigenlijk was het eerder het kijken dat de uitzondering motiveerde. ‘Krishna: a journey within’ is namelijk oogstrelend. Dat het onderwerp één van de hindoegoden is – een religie waar wij erg weinig vanaf weten – maakte ook het daadwerkelijke lezen van deze strip absoluut geen straf.

‘Krishna: a journey within’ is het verhaal over het leven van Krishna, verteld door een oude Krishna aan het einde van diens sterfelijke bestaan. Hij bevindt zich aan het water, omringd door zijn zo geliefde natuur. Aan de hand van zijn levensverhaal probeert Krishna te laten zien dat hoe duister en hoe pijnlijk de situatie ook lijkt, er altijd hoop is. Abhishek Singh vertelt het verhaal chronologisch, maar laat (misschien wel belangrijke) stukken weg, om tussendoor de lezer de essentie van het hindoeïsme uit te leggen. Hij doet dat door naar metaforen en liederlijke teksten te grijpen in combinatie met dromerige afbeeldingen.

Het boek wordt zo deels avontuur – Krishna maakt het nodige mee – en deels een les in meditatie. Dat is niet vervelend, maar het is jammer dat de vele benamingen en termen - voor hindoes ongetwijfeld heel normaal – soms uit het niks komen. De termen worden uitgelegd, maar Singh gebruikt daarvoor een woordenlijst die zich achterin het boek bevindt. Leken bereiden zich vast voor op veel heen en weer geblader. Dat heeft als negatief effect dat je af en toe heel ruw uit de reis – want Singh maakt er een reis van – getrokken wordt, om een verklaring voor een woord te vinden.

Doordat Singh ervoor gekozen heeft om van Krishna de verteller te maken, omzeilt hij de obstakels die een religieus geënt verhaal vaak tegenkomt. Krishna kan namelijk spreken over het geloof alsof het de enige waarheid is. Voor Krishna is de ziel een tastbaar gegeven. Hierdoor kan Singh zuinig zijn in zijn gebruik van tekst. Hij hoeft tenslotte niets in te dekken, zijn hoofdpersoon kent geen twijfels. Nadelig aan die aanpak is dat het – niet geheel onverwachts – af en toe erg prekerig wordt. Echter, het moet gezegd worden dat ‘Krishna: a journey within’ een tweede lezing erg goed verteert. Wij kregen doordat we alle termen intussen al een keer hadden opgezocht, veel meer mee van de reis waar Singh ons op meeneemt.

Abhishek Singh is boven alles een tekenaar. Dat betekent dat hij zijn verhaal voornamelijk beeldend vertelt – wij zijn hem daar eeuwig dankbaar voor. Hij is namelijk een uniek talent met een stijl die doet denken aan een combinatie van de Disney-animatiefilms ‘Hercules’ en ‘Mulan’. Die vergelijking komt, gezien Singhs achtergrond in animatie, niet volledig uit de lucht vallen. Elke pagina spat van het papier en is een kunststuk op zich. Wij genoten van de vloeiende lijnen waarmee Singh de wereld van Krishna op het papier heeft getoverd. Dat hij de striproman ook zelf van de weelderige kleuren heeft voorzien, bewijst nog maar eens de kunde van deze artiest.

‘Krishna: a journey within’ is duidelijk een labour of love en wij zullen het nog vaak openslaan. Is het niet voor het verhaal dat aan lading wint naarmate het begrip groeit, dan is het wel omdat het gewoon heerlijk is om je in de wereld van ‘Krishna’ te verliezen.

Details Strips
Auteur: Abhishek Singh
Uitgeverij: Image Comics
Jaar:
2012
Aantal pagina's:
300