Abe Borst & Ype Driessen, 'Zoo & Zo 1'

Beestig

'Zoo & zo' is een gagreeks die kinderen van de lage school kunnen bewonderen in het magazine ‘Kids week’. Zoals de naam al doet vermoeden, spelen de grappen zich af in… jawel: de dierentuin. Scenarist Ype Driessen staat vooral bekend voor zijn eigen reeks ‘Ype’, een fotostripreeks. Nu laat hij zijn camera achterwege en gaat hij met Abe Borst op zoek naar inspiratie in dierentuinen en kinderboerderijen. Borst is dus degene die zijn borst nat maakt wat de tekeningen betreft.

Anatomisch zijn de tekeningen allesbehalve perfect, maar voor een kinderstrip hoeft dat ook niet. Borst houdt het simpel, met een simpele inkleuring. De teksten zijn in zulke gags van primordiaal belang. Natuurlijk is het niet evident om een hele gagreeks rond een dierentuin te maken, maar dat doet het auteurstrio meer dan degelijk. Oké, we moeten niet met alle grappen lachen, maar er zitten er hele goeie bij. Ze overdrijven bijvoorbeeld geregeld met clichés over dieren. Zo zouden varkens slim zijn, dus repareren ze ter plaatse een computer. Wanneer dierenverzorger Onno met de directeur naar een tv-programma kijkt over dieren met talenten, doen alle dieren rondom hen een kunstje en merken ze het niet op.

Diezelfde Onno wordt trouwens achterna gezeten door Shira, een vrouwelijke collega van de dierentuin. Een echte romance lijkt er toch niet te bloeien van zijn kant, maar bij Shira heeft Cupido overduidelijk toegeslagen. Onno’s liefde ligt volledig bij de dieren, iets wat bij veel dierenverzorgers in het echte leven ook zo is.

We moeten eerlijk toegeven dat 'Zoo & zo' ons aangenaam verraste. We dachten dat de moppen flauw zouden zijn, vooral omdat ze in een kindertijdschrift verschenen. Excuseer ons, mijnheer Driessen en mijnheer Borst. We zijn blij dat we de strip toch openden. Achteraf dachten we aan één grote uitspraak: 'Don’t judge a book by its cover'. En dat doen we nu ook niet. Bedankt Strip2000, voor een laatste keer. Jullie stoppen ermee, maar hopelijk al jullie auteurs niet. Jullie gaven vele jonge talenten van eigen bodem een kans om door te breken in de o zo gesloten wereld van het stripverhaal. Ze mochten proeven van hun eerste succes, allemaal dankzij jullie. Vandaar een welgemeend bedankje voor al die mooie jaren dat jullie strips publiceerden. Dat begon bij humorstrips en door Gorilla werden dat ook meer spannende verhalen in hardcover. Wij zullen nooit vergeten wat de uitgeverij betekende voor ons en voor vele anderen!

Details Strips
Tekeningen: Abe Borst
Scenario: Ype Driessen
uitgeverij: Strip2000
Jaar:
2017