Éric Stalner & Cédric Simon, 'Exile 3: Sonntag'

Té sterk begonnen?

We weten het nog van vorige zomer: nieuwe scifi-reeks ‘Exile’ leek een absolute topper in wording, dankzij originele ideeën van Cédric Simon en sterk tekenwerk van Éric Stalner. In het tweede deel van deze trilogie namen de originele ideeën af, maar hield het tekenwerk de reeks nog goed overeind. We hoopten nog steeds op een geweldig slot. Nu we het derde deel eindelijk voor de kiezen krijgen, blijven we toch ergens op onze honger zitten, hoewel vele vragen toch beantwoord worden.

We starten in het jaar 2189, waar ruimteschip de Glory op de levende planeet Kayenn crashte. Intussen zijn we al bijna 200 jaar verder en kapitein Sonntag hoort er de stem van god-achtige Koïos. In deel twee blijkt Sonntag de uitverkorene van Koïos te zijn die het hart van Kayenn moet zoeken. In het derde en laatste hoofdstuk van de trilogie worden we gelukkig heel wat wijzer over Sonntags échte rol in het verhaal en de plannen van supercomputer Koïos. Zo probeert hij met het project Ares de planeet over te nemen. Dat houdt in dat hij het woud, vergiftigd door het vloeibare geheugen, onder controle krijgt, waardoor Kayenn zijn nieuwe belichaming wordt. Sonntag is de menselijke vorm van Kayenn, maar hij keert de slechte bedoelingen van het woud om met als doel de mensen te laten overleven.

Het verhaal klinkt spannend en is het ergens ook. Toch missen we dat tikkeltje extra. Misschien zijn we in het verleden al te hard verwend geweest en leggen we de lat te hoog, of misschien startte de reeks gewoon te sterk. Het zal een mix van beide zijn. Stalners tekenwerk houdt de reeks enigszins nog overeind. Simons verhaallijn startte erg sterk, maar ebde daarna weg en verloor onze aandacht. Alsof hij voor het eerste deel tijd genoeg kreeg en voor elk vervolg de deadline vroeger en vroeger naderde (en zichzelf verloor in zijn eigen verhaalweb). Moeten we dan zeggen dat ‘Exile’ een zware tegenvaller is? Nee, dat nu ook weer niet. Aan het té sterke begin wordt helaas geen volwaardig vervolg gebreid, maar al bij al blijft Exile een degelijke scifi-reeks.

Details Strips
tekenaar: Eric Stalner
scenario: Cédric Simon
uitgeverij: Ballon Media, Glénat
Jaar:
2019
Aantal pagina's:
56